Saatlerce ders çalışarak mı daha başarılı olunur yoksa verimli çalışma ile mi? Psikologlar tarafından yapılan araştırmalara göre verimli ders çalışmanın daha etkili olduğu görülmüştür. 5-6 saat aralıksız ders çalışmakla, 2 saat verimli ders çalışmak aynı etkiye sahip olabilir. Bu nedenle az ve öz çalışmak büyük önem arz etmektedir.
Peki etkili ders çalışma teknikleri nelerdir?
1- Çalışma masanız olsun!
Uzanarak ve yatarak ders çalışmak, ders çalışmak değildir. Yine yapılan bir araştırmaya göre yatarak ders çalışmanın ortalama 1 saat olduğu kanıtlanmış ve sonrasında deneklerin uykusunun geldiği ve dikkatinin dağıldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle masada çalışılmalı ve oturduğunuz yer çok rahat olmamalıdır. Dik durabileceğiniz bir sandalye ile konsantrasyonunuzu güçlendirebilirsiniz. Çalışma masasında gereksiz eşyalar bulunmamalıdır. Ve suyunuz, saatiniz, kaleminiz, defteriniz, ucunuz yanında bulunmalıdır. Masadan sizi kaldıracak her şey ders çalışmanıza, konsantrenin düşmesine sebebiyet verecektir.
2- Bulunduğunuz ortam sessiz olsun!
Müzik dinleyerek, televizyon izleyerek yapılan çalışmaların etkisiz olduğu ve başarının %40 düştüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer müziksiz asla çalışamam diyenlerdesiniz mozart, beethoven tarzı klasik müzikler dinlemeyi tercih edin. Ayrıca odanızın kapısını kapatın, içeriden ailenizden gelen sesler dikkatinizi dağıtmasın.
3- Telefonu kapatın veya uçak moduna alın!
En can alıcı nokta, telefon. Eliniz hep telefona gider. Bir saate bakayım dersiniz, dersiniz de dersiniz. Telefonunuzu sessize alın ve görünmeyecek bir yere koyun.. Mesela odanızın dışarısında bir yere. Ek olarak laptoplar kapalı ve görünmeyecek bir yerde dursun.
4- Açken ve yemek yedikten hemen sonra çalışmayın
Çok acıkmışsanız önce karnınızı doyurun. Ve yemek yedikten hemen sonra tok korna ders çalışmayın. Derse başlamadan önce bu dahil tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılayın.
5- Yanınıza atıştırmalık bir şeyler almayın!
Çekirdek, çerez tarzı şeyler masanızda duruyorsa hemen uzaklaştırın zira unları bitirmeden derse devam etmeniz neredeyse imkansız.
6- Hedefiniz ve amacınız olsun!
Derse oturmadan önce konulara bir göz atın. Ve şuraya kadar çalışmadan dersin başından kalkmayacağım şeklinde hedefleriniz olsun.
7- 40 Dakika ders – 10 dakika mola adımını izleyin
Mola süresinizi az veya çok tutmayın.. Az tutmanız durumunda beyniniz yorgunluğunu atamayacaktır. Çok tutmanız durumundaysa bu sefer dersten kopmalar olacak ve dikkatiniz dağılacaktır. Aralarda televizyon seyretmeyin ama yerinizden kalkın, kısa yürüyüşler yapın.
8- Sesli okuyun, altını çizin!
Okumanız gereken bir metin varsa altını çizin ve sesli okuyun. Böylece bu yazıları hatırlama şansınız artacaktır. Matematik gibi ders çalışıyorsanız muhakkak yazarak çalışın
9- Odanız havalandırılmış ve aydınlık olsun!
Karanlık, loş bir ortamda veya çok soğuk-sıcak bir yerde çalışmayın. Odanızı ders aralarında havalandırın.
10- Verimli olduğunuz saat aralıklarında çalışın!
Bazıları dersleri, gündüz daha iyi anlar bazıları öğlen bazıları ise gece. Siz de verimli olduğunuzu düşündüğünüz saatlerde çalışın ki genel olarak en verimli saat sabahın ilk saatleridir, kafanız dinçtir. Yorgunsanız derse başlamayın, uyuyun ve enerjik bir şekilde masaya geçin.
Ek olarak Sonaşama ekibi olarak dersin yanına KAHVE öneriyoruz 🙂
Online Kurslarda %25 İndirim! İncele!